Mănăstirea Gorovei


Categorie: Mănăstiri
Perioada: sec. XVIII - XX
Importanta: B
Cod LMI: BT-II-a-B-01986
Adresa: 19
Localitate: sat GOROVEI; comuna VĂCULEŞTI
Judet: Botosani
Regiune: Moldova

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei Mănăstirea Gorovei

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

ionutzprutt / 07-Jun-2011

Vă așteptăm la Hramul Mănăstirii Gorovei pe 24 iunie 2011,  alături arhiereu, de un sobor de preoți și diaconi și de mii de credincioși !!!

ionutzprutt / 07-Jun-2011

La acestă Sfântă Mănastire se găsește icoana făcătoare de minuni a Sf. Ioan Botezătorul, care după aprecierile specialiștilor datează de acum 350-400 de ani. În urmă cu câțiva ani a intrat în patrimoniul Mănăstirii și o copie a Icoanei Maicii Domnului de la Poceaev, care de asemenea este făcătoare de minuni.

Preacuviosul Părinte stareț Protos. Teofil Timișag este un foarte bun administrator, realizând aici foarte multe lucruri frumose. În ultima vreme s-a consolidat și pictat Biserica mare cu Hramul Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, s-a construit un nou corp de chilii, si s-a construit o clopotniță la poarta Mănăstirii).

Mănăstirea Gorovei este un loc de reculegere și rugăciune, pentru foarte mulți creștini din această zona dar nu numai. Credincioșii participă în număr mai mare la Taina Sf. Maslu (vinerea seara începând cu orele 21.30) și duminica la Sfânta Liturghie.

ionutzprutt / 07-Jun-2011

Istoricul: Îşi trage numele de la poziţia locului, Poiana Gura-Văii, care între timp a ajuns Govorei. Până în anul 1700, aici a existat numai o moşie a mănăstirii Dragomirna. Viaţa monahală a început după anul 1700 sub conducerea monahului Avramie. Acesta ridică în 1742 prima bisericuţă din lemn, pe locul unde s-a găsit icoana Sfântului Ioan Botezatorul îngropată în pământ. Terenul a fost donat de Ioan Govorei, de aceea există şi varianta că numele mănăstirii vine de la el.

Descriere:

Biserica mare este o construcţie în formă de corabie din zid gros de un metru. Spaţiul interior este compartimentat în altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Altarul este spaţios, luminat de o fereastră la est. În dreapta are o mică construcţie-veştmântărie, adăugată mai târziu. Catapeteasma din lemn sculptat, aurită, se prelungeşte în înălţime până la boltă. Naosul este luminat de câte o fereastră pe fiecare absidă. Abisidele sunt foarte largi şi puţin adânci. Se delimitează de pronaos prin arcadă ce susţine bolta şi doi stâlpi laterali, împlântaţi în ziduri.

Pictura:

Paraclisul este pictat în frescă, în stil neobizantin, de Ioan şi Daniela Moldoveanu din Bucureşti.

Altele:

Frumuseţea acestei mici biserici este sporită de exteriorul împodobit cu 63 de ocniţe, toate pictate cu sfinţi români sau cu sfinţi care au moaşte la noi. Clădirea stăreţiei, situată pe locul vechiului arhondaric, a fost zidită între 1979-1984.

 

emilia / 10-Jun-2009

Manastirea Gorovei a fost construita in 1740-1742, pe un teren donat de Ion Gorovei.
Doi calugari au inaltat o biserica din lemn, care a fost refacuta tot din lemn, in 1859, cu hramul "Sf. Nicolae".
Biserica mare, cu hramul "Sf. Ioan Botezatorul", a fost ctitorita de egumenul Macarie Jora, intre anii 1828-1834.
A fost restaurata intre 1984-1985 de Mitropolitul Teoctist.
In urmatorii ani s-au construit staretia si un paraclis.
(dupa "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie)